DEBAT. QUALITAT EDUCATIVA: ESCOLA PÚBLICA O ESCOLA PRIVADA?

 

Benvinguts a la “flipped classroom”! on els alumnes hem pres el control de la sessió i hem realitzat un debat sobre la qualitat educativa de l’escola pública i l’escola privada.

(Per cert, aprofito l’ocasió per deixar un enllaç interesant amb recursos sobre classe invertida. Fer click a la imatge)

La preparació per aquest debat la vam realitzar en grups a l’Activitat 2. Podeu consultar-la anant al menú desplegable o fent click aquí  

També podeu consultar com ha anat el debat en el bloc de l’Edu https://aulacotec.wix.com/innovarecerca que va enregistrar l’audio, com sempre, això sí,  demanat permís previ a tots els presents.

Què m’ha semblat el debat? Una bona oportunitat per escoltar diferents punts de vista d’aquest tema tan polèmic. No obstant, tal i  com va anar, m’he quedat amb ganes de més. Crec que fer un debat amb tants participants és una mica complex. El paper del moderador en aquest casos és molt dur! Si deixa parlar a tothom establint torns de forma equitativa, el fil d’arguments i contraarguments es trenca completament. En canvi, si deixa llibertat per parlar, sempre s’imposen les mateixes persones, cosa que no vol dir que la resta de participants no tingui res interesant a dir.  Depenent de la personalitat que tinguis, un pot acabar assumint un rol més passiu, simplement perquè pot no agradar-te haver de batallar per manifestar la teva opinió. Imagino que això està íntimament relacionat amb el que va dir el Toni que estadísticament les dones participen menys als debats perquè són més “respectuoses”. Confesso que és el meu cas.  Vaig començar el debat amb força i portava moltes dades estadístiques per donar suport als arguments però  segons es va anar escalfant la discussió  vaig optar per assumir un rol  passiu d’oïdor.

Així que aprofitaré ara que no hi ha interrupcions per donar la meva opinió al respecte :P

Tal i com vaig dir al començament del debat  el concepte d’escola pública és molt més afable i democràtic: educació gratuïta i de qualitat per a tothom. Qui no ho voldria? Qui no ho defensaria? M’agradaria ser com el nostre idealista i utòpic company de classe, l’Edu, que argumenta que el motiu pel qual l’escola pública té carències és precisament  l’existència de l’escola privada.  Si només hi hagués una alternativa lluitaríem més perquè aquesta fos de qualitat. Això és una teoria vàlida però jo personalment no  sé si lluitaríem prou per aconseguir-ho. Ara mateix hi ha massa problemes en aquest país i els polítics ens van fent una darrera l’altra sense que ningú s’aixequi i digui res. Ens hem tornat una mica “borregos”. Ens hem cansat de lluitar.

No veig que els principals problemes de l’escola pública es puguin solucionar en un futur immediat. Per tant, defenso el dret a poder optar per l'educació privada.  Quins són els principals defectes que considero té l'educació pública?

-Com es va destacar al debat, l'estat no  podria sostenir l’escola pública per a tots els nens en edat escolar.

-Que el pressupost d’educació, ja de per sí bastant  reduït, no es respecta i es va retallant. En els darrers anys els centres públics han patit un augment molt significatiu del nombre d’estudiants i a la vegada ha sofert una forta davallada del nombre de professors, tal i com es pot veure en aquest informe estadístic basat en dades del Departament d'Ensenyament

-Que els professors no són avaluats per la seva feina. L’escola privada és una empresa i si un professor no aconsegueix que els seus alumnes obtinguin bons resultats el poden fer fora.  No obstant, això sembla sí sembla ser que canviarà:

https://www.lavanguardia.com/vida/20160509/401662676880/a-los-profesores-hay-que-evaluarles-estoy-preparando-un-decreto.html

-Un altre tema del que no es parla per respecte, perquè no et tractin de racista o què se jo, és l’alt percentatge d’alumnes immigrants en determinades escoles, però m’agradaria abordar puntualment aquest tema intocable. No és el mateix una escola pública a Sarrià, que una escola pública a determinat barri de l’Hospitalet del Llobregat. Com diu aquest article, un baix percentatge d’alumnes immigrants és enriquidor, però més d’un 20% d’alumnes estrangers baixa el promig de notes (No obstant, s’ha de dir  que només un 1% dels alumnes espanyols es troben en escoles on hi ha un 30% d’alumnes immigrants)  

https://resultados-elecciones-galicia-2009.rtve.es/noticias/20100401/verdad-inmigrantes-bajan-nivel-educativo-escuelas-espanolas/317752.shtml

Jo quan penso en escoles públiques penso en aquestes últimes perquè són les que tinc a prop. Amb tots els respectes a la gent immigrant, (de la que sóc veïna i amiga) si el dia de demà tinc un fill que vol estudiar medicina i necessita una nota altíssima per accedir a la universitat, si l’escola privada em garanteix que el meu hipotètic futur fill pugui obtenir unes dècimes més, pagaré una concertada/privada perquè així sigui. Aquí aprofito per dir que, quan vaig preguntar al bàndol oposat del debat si portarien els seus fills a  l’escola pública el meu argument anava en aquesta direcció, però no em vam deixar terminar de plantejar-lo i la pregunta formulada de forma aïllada pot resultar ofensiva, així que demano disculpes.

-Seguint el fil del punt anterior, els alumnes de l’escola privada aconsegueixen millors resultats a la selectivitat, tal i com es pot veure en el següent enllaç. Seran veritat aquests resultats? Serà cert que els obtenen gràcies a expulsar als alumnes que baixen les seves estadístiques, com es va apuntar en el debat? Segurament que hi ha escoles que sí que ho fan però altres no..

En resum.. quan parlem de qualitat crec que depèn més del context de la pròpia escola, que no de si aquesta és pública o privada: dependrà del barri, dels professors que hagin anat a parar allà, del perfil dels estudiants, de les teves expectatives i de mil factors més. No obstant, mentre no es garanteixi una educació pública de qualitat a tots els barris, la meva posició serà la de tenir dret a decidir. 


Tema: Debat

No sʼha trobat comentaris.